Kilka przyczyn, dlaczego każdy musi umieć gotować

Jedzenie jest istotą życia, jedzenie to radość, dlatego wszyscy powinniśmy wiedzieć, jak gotować. A jeśli nie jesteś przekonany, poniżej jest kilka powodów

Niektóre z moich najwcześniejszych kulinarnych wspomnień to lody z moim tatą na ganku moich rodziców jako dziecko. Weźmiemy pod uwagę największe, soczyste truskawki z gospodarstwa w pobliżu naszego domu, a następnie zatrzymujemy się w lokalnej mleczarni na świeże śmietany (tylko najlepsze składniki!). Od tego czasu gotowanie zawsze było częścią mojego życia, ale dopiero wtedy, gdy zaczęłam uniwersytet, zaczęłam naprawdę docenić to.  jak gotovac

Teraz wcale nie sugeruję, że każdy musi iść do szkoły kulinarnej, ale być może zajęcia gotowania lub uzyskanie znajomego, który gotuje naprawdę dobrze,nauczy cię kilka podstawowych technik. Mogę zagwarantować, że wzbogaci twoje życie i poniżej są cztery moje przyczyny:

Kiedy gotujesz własne jedzenie, wiesz dokładnie, co jesz

Ten fakt jest całkiem prosty. Czy ciastko czekoladowe pragnie się zadowolić? W przeciwieństwie do dotarcia do paczkowanych wypieków, które są pełne trudnych do wymówienia składników, możesz zrobić partię samemu. Będziesz wiedział dokładnie, co przeszło do przepysznych potraw i możesz używać całych, naturalnych składników, dzięki czemu wiesz, że masz najlepsze z najlepszych

Przyczyniaj się do zdrowia i dobrego samopoczucia

Co lepsze niż pomaganie innym żyć dłużej i cieszyć się zdrowszym życiem? Moja mama zawsze podkreślała wagę jedzenia zdrowych potraw. Jak zapewniła, że poszliśmy za jej radą? Przygotowała smaczne, zdrowe potrawy dla nas, kiedy byliśmy dziećmi. Nigdy nie piłam coli, deserami były często miską świeżych owoców, i wszyscy byli zdrowsi (i bardziej zadowoleni).

Unikasz też spożycia niepożądanych substancji chemicznych i dodatków: Wszystkie techniki stosowane w przetwórstwie żywności – konserwowanie, odwadnianie i zamrażanie – praktycznie niszczą smak żywności, dlatego dodano substancje chemiczne pod postacią „naturalnych smaków” w celu zwiększenia smaku, a dodatki barwne są dodawane, aby żywność wyglądała świeżo. Może to sprawić, że potrawy wyglądają i będą smakować lepiej, ale to nie robi wiele dla naszych ciał. Glutaminian sodu znajduje się w niemal wszystkich przetworzonych produktach, a na pewno prawie we wszystkich fast-foodach. Wszystkie badania medyczne wykazały, że MSG powoduje otyłość, a także wiele innych nieprzyjemnych rzeczy. To chemikalia, których nigdy nie powinniśmy wkładać do naszych ciał, ale to jest coś, co jest w prawie każdym przetworzonej żywności, którą kupujemy. Uwolnij się od MSG gotując od podstaw w domu.

Oszczędź trochę pieniędzy

Tańsze jest gotowanie w domu, niż kupowanie na wynos lub spożywanie posiłków w nocnych restauracjach, szczególnie po zebraniu podstawowych składników. Jeśli znajdziesz kilka przepisów, które cię interesują, sporządź listę i kup tylko to, czego potrzebujesz, możesz zjeść kolacje w tygodniu na około taką samą ilość pieniędzy, które spędzisz w restauracji za dwa lub trzy posiłki. Jednocześnie są zawsze resztki podczas gotowania w domu. Możesz je wykorzystać na lunch następnego dnia. To w końcu tak samo ogromne pieniądze, które można zainwestować inaczej, szczególnie jeśli wiesz jak grać w pokera.

Cieszysz się jedzeniem jeszcze więcej

Kocham wyjść na posiłek. To zawsze była moja ulubiona rozrywka – wypróbowując nowe restauracje, nowe kuchnie – to takie ekscytujące! Ponieważ ciągle rozwijam umiejętności kulinarne, zaczęłam jeszcze cieszyć się naprawdę wspaniałym jedzeniem jeszcze więcej.

Kiedy już masz podstawy, łatwiej jest zidentyfikować doskonałą obróbkę potraw i wyważenie smaków. Lepiej zrozumiesz co poszło w przygotowywanie potrawy, którą cieszysz się i masz więcej szacunku dla utalentowanych ludzi, którzy to przygotowali.

Gotowanie jest niewiarygodnie wynagradzane

Do tej pory nigdy nie czułam tyle satysfakcji, gdy wychodzę z kuchni po tym, jak przygotowałam święto boże narodzenie dla całej rodziny. To niesamowite uczucie, aby zobaczyć ewolucję posiłku z kilku skrzynek składników na pięknie posmakowane, pyszne potrawy. Plus,  słuchając gości chwalących ich posiłek jest cudowne uczucie. To ciężka praca, ale tak warto. Więc co o tym myślisz? Chcesz nauczyć się gotować?

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *